Lampaanvilla

Käyttämämme villa on peräisin suomalaisilta lammastiloilta. Villaa syntyy lammastaloudessa runsaasti: lampaat keritään kahdesti vuodessa, yleenä keväisin ja syksyisin. Villa käsitellään ja muokataan langoiksi Pirtin Kehräämöllä Mikkelin Hiirolassa. 

Luonnonmateriaalina lampaanvilla sitoo hyvin ihon kosteutta ja kuiturakenteensa vuoksi lämmittää märkänäkin. Villan sisältämän lanoliinin ja kuitujen pintarakenteen ansiosta villatuote hylkii likaa ja kosteutta, sekä säilyttää hyvin värinsä. Villatuotteiden hoidossa riittääkin usein ensiavuksi pelkkä tuuletus, vähentäen vesipesun tarvetta ja siten tuotteen kulumista. 

Materiaalina villa on tuotteen valmistustavasta riippuen hyvinkin joustavaa ja pitää muotonsa rypistymättä. Villan kulumisherkkyys tulee esiin lähinnä villasukissa, sekä ohuemmissa lapasissa. Kulutusherkyyden vähentämiseksi villasukkalankoihin sekoitetaankin lisäksi vahvikekuituja, yleensä nylonia tai polyamidia.

Villa on luonnonmateriaalina 100% biohajoava, joskin hajoamisprosessi voi olla kotikompostoria ajatellen hitaanpuoleinen. Villatuotteita voitaisiin myös kierrättää, mutta taloudellisen kannattavuutensa vuoksi Suomessa ei ole yksityisille tahoille suunnattua kattavaa villatuotteiden keräys- ja kierrätystoimintaa. Vanhat, rikki menneet villatuotteet voikin joko kierrättää itse kotioloissa tai toimittaa poistotekstiilien keräyspisteelle.

Villa on lisäksi paloturvallinen materiaali, joka ei syty helposti. Oikein hoidettuna villatuotteista on iloa vuosikausiksi!