Pesu- ja hoito-ohjeet

Taljojen puhdistus ja hoito

Tavalliset lampaantaljat

Tuuleta ja pudistele talja raittiissa ulkoilmassa kuivalla säällä. 

Talvella voit tehdä taljalle lumipesun: Jäähdytä talja ulkoilmassa sateelta suojattuna ennen pesua noin tunnin ajan, näin ehkäistään lumen tarttuminen karvaan ja sulaminen sisälle vietäessä. Hiero/tamppaa varoen villapuolta lumihankeen ja ravistele lumi huolella pois. Toista tarvittaessa.

Pieniä tahroja karvassa voit kokeilla poistaa mietoon saippualiuokseen kastetulla rätillä, varo kastelemasta nahkaa.

Varovaisuutta nahan kanssa

Taljaa ei saa kastella! Jos talja kuitenkin pääsee kastumaan: ota talja huoneenlämpöön ilmavasti kuivamaan, nahkapuoli ylöspäin. ÄLÄ laita kuumalle pinnalle kuten patterille/saunaan. Vältä myös suoraa auringonvaloa, sillä kuumuus pahentaa nahan kovettumista kuivumisen aikana. Pahoin kastunut talja voi vaatia monta päivää kuivattamista, ole siis kärsivällinen. Jos talja kuitenkin kovettuu kuivumisen aikana, voit kokeilla hieromalla ja varovasti rutistelemalla pehmentää nahkaa. Myös huonekaluille tarkoitettu nahanhoitoaine voi olla avuksi, kokeile ensin pienelle alueelle.

Vinkkejä taljan ulkonäön kohentamiseen

Jos taljan villa lytistyy käytössä, suoravillaista taljaa voit kuohkeuttaa kevyesti harjaamalla harvapiikkisellä kammalla. Älä harjaa kiharavillaista taljaa: kiharat aukeavat ja taljasta tulee suttuisen näköinen.

Jos talja on menettänyt käytössä kiharuuttaan voit kokeilla sumuttaa karvaosaa kevyesti vedellä täytetyllä sumutepullolla. Anna vaikuttaa hetki ja ravistele talja.

Taljan nahkapuolta voi puhdistaa hankaamalla sitä nahan hoitoon tarkoitetulla puhdistuskivellä. Yksi vaihtoehto tällaisesta on ainakin Woly Suede Velours Gum.

Vesipesun kestävät lampaantaljat

Hoida kuten muitakin taljoja. Talja on käsitelty siten, että nahka kestää tarvittaessa vesipesua 30 asteessa. Käytä villalle tarkoitettua mietoa, mielellään nestemäistä pesuainetta ja pese varoen käsin. Huuhtele huolella runsaalla vedellä. Imeytä ylimääräinen vesi taljasta pyyhkeen avulla painellen. Kuivata huoneenlämmössä tasossa nahkapuoli ylöspäin, suoraa auringonvaloa välttäen.Villatuotteiden hoito

Tuotteemme on valmistettu suomalaisesta lampaanvillasta. Villan sisältämän rasvan eli lanoliinin ansiosta villa hylkii kosteutta ja likaa. Villatuotetta ei siis tarvitse välttämättä pestä ollenkaan. 

Koska jokainen pesukerta poistaa villan luontaista lanoliinia, tuulettaminen ulkona kostealla säällä on ehdottomasti paras tapa hoitaa villatuotetta. Kosteus turvottaa villakuitua jolloin se poistaa itsestään likaa ja hajuja. 

Tahriintuneen tuotteen voi kuitenkin pestä varovasti käsin tai pesukoneessa villaohjelmalla. Käsinpesu on aina parempi vaihtoehto. Käytäthän vain villalle tarkoitettua pesuainetta! Muut pesuaineet ovat villalle liian voimakkaita ja tuote voi vaurioitua. Ennen tuotteen pesemistä poista nahkainen tuotemerkki, sillä nahka ei kestä vesipesua.

Käsinpesu

Käsinpesussa täytyy olla varovainen, koska hahtuvalanka huopuu todella helposti. Vältä siis hankausta tai kiertämistä ja pese korkeintaan 30 asteisessa vedessä hellästi puristellen (huom. kädenlämpöinen vesi on jo 37 asteista). Halutessasi voit kokeilla pestä tuotetta ensin ilman pesuainetta. Jos tahra ei irtoa pelkällä vedellä, liuota villapesuaine huolellisesti veteen. Huuhtele pesuaine pois 3-4 kertaa puhtaalla vedellä, halutessasi voit käyttää villanhoitoainetta huuhtelun yhteydessä. Ethän käytä tavallisia huuhteluaineita, sillä ne eivät sovellu villalle. Pesun jälkeen poista ylimääräinen vesi kevyesti painellen pyyhkeen avulla. Älä väännä ylimääräistä vettä pois, koska se vahingoittaa villakuitua. 

Konepesu

Villatuotteen saa pestä vain villanpesuohjelmalla! Villanpesuohjelmassa on huomioitu villan herkkyys, joten kone ei pyöritä rumpua pesun aikana yhtä voimakkaasti kuin muissa ohjelmissa. Valitse lämpötilaksi korkeintaan 30 astetta ja poista linkous. Käytä vain villanpesuainetta ja laita se pesuainelokeroon tai pesupallossa suoraan rumpuun.

Kuivaus

Poista ylimääräinen vesi pyyhkeen avulla. Laita tuote pyyhkeen väliin ja painele. Älä väännä! Venytä tuote takaisin muotoonsa ja kuivata tasossa huoneenlämmössä.